Kijkcijfers worden soms duur betaald.

15-10-2018

Twan Huys beheerste dit weekend de mediarubrieken, maar ongetwijfeld niet op de manier die hij voor ogen had toen hij begin september startte als presentator van RTL Late Night. Behalve zijn haperende succes staat nu ook zijn journalistieke integriteit ter discussie, omdat hij tijdens de live uitzending vrijdag een belofte aan een gast verbrak. Een wanhoopspoging om een koppige Friezin eronder te krijgen.

De redactie had vrijdag alle betrokkenen in de rechtszaak der 'blokkeerfriezen' aan tafel willen hebben. Met aan de ene kant het Friese blokhoofd Jenny Douwes en aan de andere kant zwartepietbestrijder Jerry Afriyie. Voor zover ik het als simpele kijker allemaal kon volgen was Douwes' advocaat Anker wel akkoord gegaan met een gezamenlijk tafelgesprek, maar Jenny Douwes zelf niet. Zij ziet Afriyie als een terrorist, en gaf daarom vlak voor de uitzending aan niet met hem het rechtstreekse gesprek te willen aangaan.

Waarop de redactie van RTL Late Night Jenny haar zin gaf. Zij mocht wel aan tafel gaan zitten, maar Jerry Afriyie werd verwezen naar de eerste rij in het publiek. Een nogal lomp compromis, en ik kan me bijna niet voorstellen dat Jenny - een slimme tante - zich vooraf niet heeft afgevraagd waarom haar tegenspeler daarmee akkoord zou gaan.

Dat deze Jerry Afriyie akkoord ging, was omdat hij op de hoogte was van een slinks plan: hij wist dat hij gaandeweg het gesprek tóch aan tafel zou mogen aanschuiven. Want toen Jerry nog vanaf die eerste rij een vraag moest beantwoorden, zei hij bijvoorbeeld zijn standpunt later wel uiteen te zullen zetten "als ik in mijn tijd zit". Hij wist dus dat zijn moment nog zou komen.

En ja hoor: even later werd Jerry alsnog aan tafel genood door Huys, daarmee Jenny voor het blok zettend. Zij liet zich als stoere Friezin niet uit het veld slaan en bleef gewoon zitten. Er Twan Huys vervolgens tijdens het gesprek meerdere malen op wijzend dat hij haar om de tuin had geleid.

In deze choreografische chaos zal het de meeste mensen trouwens zijn ontgaan waar dat gesprek precies over ging. Ook de volgende dag ging het alleen maar over de betrouwbaarheid van Twan Huys als talkshowleider.

'Twanprestatie', kopte zelfs RTL Boulevard. Het RTL-programma gaf collega Twan Huys ruimte om te reageren op alle kritiek op zijn actie. Het leverde niet veel meer op dan een wat sneu 'daar zat ik, ik kon niet anders'. Huys deed het voorkomen alsof je als redactie machteloos bent wanneer een gast opeens aanvullende eisen stelt. Zijn verweer klonk flinterdun, maar Boulevard-verslaggever Aran Bade spitte niet echt door. Die gaf aan het allemaal maar erg ingewikkeld te vinden en een te lang verhaal om echt uit te diepen. Toch had Boulevards mediaspecialist Ron Vergouwen even later maar een paar woorden nodig om Huys' listigheid samen te vatten: "Twan zei in een zin 'we gaan doen wat jij wil Jenny, maar toch niet'."

Huys stond er ondanks alle commotie zo onaangedaan bij als was hij zelf een onverzettelijke Fries. Hij gaf aan uitstekend te hebben geslapen na de uitzending.

Dat mag hij van mij ook, want in feite heeft hij geen andere mensen schade berokkend dan zichzelf.            

 <<<Hunted                                                                                  Televizierring>>>