Kies Beau ook maar meteen als presentator Televiziergala

12-10-2018

Gaan zitten voor het Gouden Televizier Ring Gala is net als afstemmen op het Songfestival: een avondje ongegeneerd kijken naar allerlei mooie pakken en jurken, met daarin mensen die stijf staan van de zenuwen. Wie zal ervandoor gaan met de prijzenpot? Prima amusement, maar helaas is er nog een overeenkomst met het Songfestival: de vaak tenenkrommende, flauwe presentatie. Ter illustratie: donderdagavond was Patty Brard met gemak de grappigste op het podium.

Presentatoren Jan Smit en Rik van de Westelaken hebben de lach niet aan hun broek en dus vielen er tijdens het GTRG geregeld pijnlijke stiltes wanneer deze brave mannen iets geinigs probeerden te zeggen. Gemiste kans, want in de zaal zinderde het ongetwijfeld van de concurrentie en jaloezie en had een vilein type à la Peter Pannekoek of Dolf Jansen goed kunnen scoren. Nu won Patty Brard met gemak het humorklassement. Deze televisiepersoonlijkheid - ja dat is een vak - die niet alleen een hoop kilo's kwijt is maar ook haar ogen verloren leek, stak een een komische hand in eigen boezem door al haar televisiehoogte- en dieptepunten te tonen, als uitleg van wat er bij komt kijken om in Nederland beroemd te worden. Eerst moet je van een hoge duikplank plonzen, pottenbakken, niet met Gordon trouwen en wel slapen met Ron Brandsteder. Pas dan kan je zeggen: ik ben een ster!

Het getuigde van veel zelfspot, een eigenschap waarin de glorieuze winnaar Beau van Erven Dorens ook grossiert. Toen hij naar het podium mocht om zijn eerste prijs in ontvangst te nemen - voor zijn prestaties als presentator - riep hij naar z'n jarige zoon in de zaal: 'Je vader heeft eindelijk wat gewonnen, jongen!' De carrière van Beau is bepaald niet over rozen gegaan en laat veel flops en rare keuzes zien. Maar nu is hij de man, want naast die presentatieprijs won Beau met zijn programma 'Five days inside' ook de gouden Televizierring zelf. Hij voelt nu vast dezelfde verbazing als André van Duin: wanneer je uiteindelijk programma's maakt waarin je niets overdrijft maar puur jezelf bent, win je moeiteloos de harten van het hele Nederlandse publiek.

Wie wel lekker over de top gingen, waren Britt Dekker en Fred van Leer in de 'Rodelopershow', voorafgaand aan de uitreiking. Oh die Britt Dekker: je houdt van d'r of niet. Ik val gelukkig in de eerste categorie en word helemaal blij van haar luidkeelse enthousiasme. Ze was als aanjager van het gala volledig op haar plek. En een boegbeeld voor de emancipatie van het accent: 'Ik wens je heul veul succes venavend!'.

In dit voorprogramma scoorde Beau trouwens ook al humorpunten toen hem werd gevraagd hoe hij zijn kansen inschatte. 'Ach', zei hij, "als je van Wilfred Genee kan verliezen - wat Beau deed in 2017 - dan kan je van iedereen verliezen." Maar hij kwam, zag en overwon.

Vlak voor de definitieve winst moest hij nog even door een emotiebad. AVROTROS had bedacht dat de drie finale kanshebbers tot tranen gedwongen moesten worden middels verrassingsfilmpjes met liefhebbende familieleden en dankbare Filipijnse kindertjes. Zucht. Ik hoop dat ze volgend jaar investeren in tranen van het lachen. Misschien Beau vragen als presentator?  

<<<Blokkeerfriezin                                                                 Vrouw op Mars>>>