Jinek, Jort en de speen van de duivel

19-02-2019

Deze week in de schijnwerpers: het vrouwelijk geslachtsorgaan. Juf Ank opende zondag het bal in 'De Luizenmoeder' met instant klassiekers als 'een frisse lentebries door mijn voorbips' en dat je - na het plegen van een plasje - 'je krop sla moet uitschudden'. Maandag ging het bij Jinek serieus over vulva en vagina, vanwege het nieuwe boek 'V'. Het bleek ook de 'V' te zijn van 'Voor het eerst had Jort Kelder liever niet aan tafel gezeten'.

Maar Kelder zat klem. Hij was bij Jinek om over de toestanden bij AirFrance-KLM te praten, toen dat andere onderwerp werd aangesneden: ook anno 2019 weten veel vrouwen nog erg weinig over hun geslachtsorgaan en geven ze hun eigen genot geen prioriteit. Gevolg: een orgasmekloof. Komt bij seks 95 procent van de mannen klaar, voor vrouwen is dit 66 procent. Nog een verontrustend getal werd genoemd: een op de tien vrouwen heeft pijn bij de penetratie. Een 'epidemie' die om actie vraagt, volgens hoogleraar seksuologie Ellen Laan, die net als de schrijfsters van het boek 'V' was aangeschoven.

Jort Kelders hopeloze gezichtsuitdrukking, iedere keer wanneer woorden als clitoris en geboortekanaal over tafel gingen, gaf - net als een nerveus reagerend Twitter - precies aan waarom dit Jinek-item nuttig was: spreken over het vrouwelijke lustsysteem is nog altijd onwennig. Iedereen kan meepraten over hoe je je thermostaat goed afstelt of hoe je een penalty neemt. Maar hoe in bed het puntje een beetje prettig bij het paaltje komt, dat moeten vrouwen maar gewoon in hun uppie uitzoeken.

Met het tonen van educatieve hulpmiddelen dreigde het onderwerp wel heel erg 'seksuele voorlichting voor volwassenen' te worden. Laan presenteerde vol trots een primeur: een opgewonden clitoris, vers uit de 3D-printer. Wel indrukwekkend om te zien, hoezeer de boel van binnen kan opzwellen. Ik zou bijna schrijven: daar kan menige pielemuis nog een puntje aan zuigen. Maar ik ben natuurlijk Juf Ank niet.

De ook aanwezige Herman Brusselmans gaf gelukkig tegenwicht aan het educatieve gehalte. De Vlaamse schrijfreus is een groot vrouwenliefhebber en neemt seks zeer serieus. En dus zei Brusselmans alleen maar goede dingen. Over hoe verbaasd hij is als mannen zeggen de vulva niet mooi te vinden. Over hoe hij geen opwinding kan voelen als zijn partner niet opgewonden is. Hij uitte terechte verwondering dat zo veel vrouwen blijkbaar niet aan hun partners kunnen of willen uitleggen hoe zij het willen hebben.

Net als het grootste deel van de mensheid haalde Brusselmans de begrippen vagina en vulva eerst door elkaar, maar deed zijn best de binnen- en de buitenkant correct te benoemen. Als beloning kreeg hij een mooie suggestie voor een boektitel in de schoot geworpen: Laan vertelde dat in de veertiende eeuw de opgezwollen clitoris 'de speen van de duivel' werd genoemd, een teken om een heks aan te herkennen. Brusselmans noteerde de uitdrukking met graagte.

Na een minuut of twaalf achtte de Jinek-regie de tijd rijp om op het grote scherm een levensgrote collage te vertonen van tien verschillende vulva's in close-up. Niemand in de studio keek ervan op of om. Zeven eeuwen later zijn we toch wel ietsje opgeschoven. Jort Kelder nam stilletjes nog maar een slokje vertroostende wijn. 

  <<<Rutger Bregman                                                                          WILLEM>>>