Rutger Bregman maakt vrienden, deel 2.

21-02-2019

En dan nu over wat juist níet op tv kwam: het interview van het Amerikaanse Fox News met historicus Rutger Bregman. Deze Nederlander maakte anchorman Tucker Carlson zo boos met zijn analyse van de macht van het geld, dat Carlson niets anders wist te doen dan schelden. Hij noemde Bregman een tiny-brained moron die kon opsodemieteren. Uw hersens zijn vast groot genoeg om te snappen dat sprake was van pure onmacht bij de Fox-man. Die het item dus niet uitzond. Bregman had het gesprek gelukkig zelf ook opgenomen en verspreidde het woensdag online. Media als de Washington Post en The Daily Beast waren er als de kippen bij om het op te pikken.

Een paar weken geleden viel Bregman al wereldwijde lof ten deel omdat hij op een klimaatconferentie cq. glitterfeestje in Davos de deelnemers in hun hemd zette. Zij waren daar gekomen om hun betrokkenheid bij global warming te tonen, maar troffen Bregman als luis in de pels. Hoe viel de groene oprechtheid van zijn rijke publiek te rijmen met het feit dat velen per privé-vliegtuig waren ingevlogen, vroeg Bregman zich af. En moest de conferentie niet gewoon gaan over het feit dat miljonairs en grote bedrijven te weinig belasting betalen? Als iedereen de juiste duit in het zakje doet, wordt klimaatbeleid realiseren een stuk eenvoudiger.

Zelf vindt Bregman zijn uitspraken helemaal niet sensationeel: "Ik zei alleen maar wat iedereen over de hele wereld al jaren denkt", vertelde hij bij Fox News.

Tijdens het gesprek vond commentator Carlson het eerst nog reuze leuk dat Bregman de deelnemers aan 'Davos' hypocriet noemde. Maar toen onze historicus even later de loop van zijn kritiekkanon op Carlson zelf richtte, was de lol er snel af. Bregman betichtte Carlson ervan mee te liften op de algemene opiniegolf dat de grote bedrijven meer belasting moeten betalen, zonder écht te vinden dat er wat mis is in de wereld. "Jullie van Fox News pleitten juist jarenlang tégen hogere belastingen", stelde Bregman. En hoe kan het ook anders zei hij, want 'de top commentatoren bij Fox News zijn allemaal miljonair gemaakt door de miljardairs die in deze wereld aan de touwtjes trekken'.

Met gestrekt been erin ja, en de Fox-man ging ervan hakkelen. Bregman gooide er nog een schepje bovenop toen hij zei dat Rupert Murdoch - eigenaar van Fox - liever van immigranten een zondebok maakt dan dat miljardairs aan hun verplichtingen voldoen. Hij beschuldigde Carlson rechtstreeks van het aannemen van 'dirty money'. Maar zei ook - en dat was vast nog kwetsender voor deze Trump-fan - het fijn te vinden dat Carlson nu dan aansluiting zoekt bij mensen als Bernie Sanders.

Carlson probeerde Bregmans woorden nog te ondermijnen door te suggereren dat die helemaal niet kan weten wat in Fox News wordt gezegd, omdat wij de zender niet kunnen ontvangen hier in Nederland. Maar uiteindelijk restte Carlson niets anders dan een machteloze scheldpartij.

Het knappe van Bregman is dat hij uiterst kalm, helder en duidelijk zijn punt kan blijven maken terwijl de tegenstander explodeert. "Ik ging naar Davos om de waarheid te zeggen aan de machthebbers, en ik doe nu precies hetzelfde", vatte hij zijn optreden samen. En we hebben het gezien.                   <<<Jane Tennison                                                                                vulva's>>>