Kan het beter in bed? De Sekszusjes weten zeker van wel.

07-05-2019

"Als ik kinderen zou hebben, zou ik ze niet naar dit programma laten kijken, maar dat moet u natuurlijk zelf weten." Zo begon vijfentwintig jaar geleden Catherine Keyl een aflevering van de toen spraakmakende serie 'Sex: de stand van zaken', voor RTL4. Op Youtube is een fragment terug te vinden, en het is bijna vertederend. Als openingsmuziek klinkt een stukje barok, Vivaldi misschien. Dan zie je Keyl in gesprek met Ben, een exhibitionist die graag nakend voor het raam staat. Met een diender der zedenpolitie neemt Keyl daarna het maatschappelijke standpunt in deze kwestie door.

Weinig ouderlijke vermaning of morele discussie maandagavond bij de Nationale Sekstest, van BNNVara's 'Spuiten en Slikken'. Deze jaarlijkse BN'er-wedstrijd is als triviant: seks wordt erin bijna zo technisch en plat behandeld als ging het om voetbalfeitjes. Het resultaat is een quiz met veel kabaal en lichte hysterie - zeker presentatrice Emma Wortelboer stuiterde door de studio - waarbij je geregeld smeekt om meer diepgang. Want er kwamen verbijsterende feiten voorbij, zoals dat je in Groningen de meeste kans loopt op chlamydia. En dat de leeftijdscategorie waarin het meest wordt vreemdgegaan die van de 55-plussers is. De test maakte misschien ook moedeloos: er is nu ook een A-plek gevonden, terwijl je de G-spot wellicht nog niets eens in kaart hebt gebracht.

Kortom: een vergaarbak van weetjes met weinig aandacht voor het onderwerp gevoel of de intermenselijke component. Gelukkig hebben we daarvoor tegenwoordig de Sekszusjes: Krista en Marcelle Arriëns. Voor mij de first ladies van de seksuele ontwapening.

Een paar weken geleden zag ik de eerste aflevering van hun uiterst creatief gemaakte VPRO-serie op het YouTube-kanaal van NPO3. En ik was meteen verkocht. Het thema was 'Blij met je kutje': hoe kan je tevreden zijn met hoe je er bij jou van nature uitziet, terwijl de halve wereld zich laat opereren omdat er een 'porno-norm' is?

De zusjes - 28 en 29 jaar oud - boetseerden van klei een replica van hun vulva's en gingen erover in gesprek met vrouwen en mannen op straat en in het park. Ongetwijfeld heeft het commentaar van al die aardige en verraste voorbijgangers menige onzekere kijkster gerustgesteld.

'Au, schatje' - aflevering 2 - is in feite schokkend, net als de derde 'Slikken, kreng'. Hoeveel decennia praten we nu al open en bloot over seks, en dat je alleen moet doen wat je wilt? Toch vinden deze moderne zusjes het anno 2019 nog altijd ingewikkeld om in bed te vertellen wat ze fijn vinden. En zelfs om aan te geven dat iets pijn doet, dat het even iets minder hard mag allemaal. 'Wij denken allebei al jaren dat dit van ons verwacht wordt', was een veelzeggend zinnetje dat voorbij kwam.

Communiceren leidt - zoals altijd - tot inzichten. Zo stelde aseksuele Willem, vriend en vraagbaak van de zusjes: 'Mannen zijn ook maar mensen, die helemaal niet altijd maar dominant willen zijn, maar liever gewoon lekker vrijen'. En een sportman zei: "Geef mannen duidelijkheid, geen hints. Want die begrijpen we niet."

Nou, een concreet advies dan maar: ga kijken naar De Sekszusjes. Het is onmogelijk dat je er niet iets van opsteekt. 

 <<<Champions League                                                    Dodenherdenking>>>