Ladies Night, een kippenhok? Eerder the tok of the town

17-10-2019

Een en al onrust in de dagen voorafgaand aan de eerste 'Ladies Night', de nieuwe talkshow voor en door vrouwen op Net5. Is zo'n exclusief feminien programma wel nodig of gewenst? Het gonsde van de meningen, waarbij dinsdag in DWDD Eus Akyol niet kon nalaten de klassieke vrees te ventileren: zou het een kippenhok worden?. Voorlopige conclusie na aflevering een: 'Ladies Night' kan zeker de tok of the town worden. Het zindert.

In tijdschriftenland vraagt niemand zich af of bladen die zich op vrouwen richten wel bestaansrecht hebben. Dat zou ook absurd zijn, gezien gouden titels als Libelle en Linda. Toch klonken de argumenten voor het nieuwe 'Ladies Night' zelfs in interviews met de makers vooraf nogal verdedigend, soms flinterdun. Zo zei presentatrice Merel Westrik bij DWDD: "Een vrouwelijk uur per week, waarin je gewoon kan kijken naar leuke stoere vrouwen die met een mening kunnen komen, dat je denkt ja, zoals jij, zo wil ik ook wel, ergens..."

Maar ook hier ging het adagium op van niet lullen, maar poetsen. Toen Westrik woensdag de microfoon pakte en 'Ladies Night' aftrapte was meteen duidelijk: hier gebeurt iets. Iets leuks. Hier wordt een show gemaakt.

De drie vaste bankzitters - programmamaker Fidan Ekiz, 'feministe fatale' Stella Bergsma en Linda de Mol - kwamen joelend via een trap op het podium. De stemming was uitgelaten, vrij, bijna rebels. Westrik stookte dit vuurtje verder op door Fidan Ekiz te feliciteren met haar benoeming tot opvolgster van Eva Jinek. Een spraakmakend moment, want Ekiz zei zelf van niets te weten. Ze is gepolst, zo bevestigde ze onlangs, maar vooralsnog - of de actualiteit heeft deze column al ingehaald - is er nog niets definitiefs bekendgemaakt.

Met het grote onderwerp van de eerste avond ging Ladies Night er meteen met gestrekt - derde - been in: de dickpic. Van de jongere vrouwen schijnt zo'n 40 procent ongevraagd foto's van piemels toegestuurd te krijgen. Een onderwerp dat alles in zich heeft om van in de slappe lach te raken, maar het is getalsmatig dus een onderwerp om serieus te nemen. Dat bleek zeker uit het relaas van journaliste Milou Deelen, wier telefoon op een gegeven moment zo vol liep met dickpics dat ze naar de politie stapte. Om daar te horen te krijgen dat als het écht te erg werd ze nog maar eens terug moest komen. Hoeveel plaatjes van piemels is de norm om je belaagd te voelen?

Een risico van 'Ladies Night' is de rol van Linda de Mol. Zij moet zich als bankzitter laten leiden door Merel Westrik, maar je voelde dat ze in feite de baas is. Zo nam en kreeg ze woensdag alle ruimte om te praten over haar frustratie dat ze twee door haar bedachte en groot gemaakte programma's niet mee mag nemen naar het SBS van haar broer John. In een neutralere setting had ze vast meer vragen en weerwoord gekregen.

Wat ook duidelijk werd is dat voor veel jonge mensen de wereld al grotendeels virtueel is. Vlogster NikkieTutorials - de wereldberoemde make-up-miljonaire - vertelde dat ze geen kinderen wil, omdat ze de wereld 'wel erg intens' vindt. Dacht ze aan klimaatproblemen of oorlogsdreiging? Nee, ze doelde op het keiharde milieu van de social media. Wás dat maar de ergste ellende.  

<<<Ruinerwold                                                              Hendrik Groen>>>