'Mueller' stemt komieken narrig

28-03-2019

Damn, is hij tóch geen landverrader. Een inconvenient truth voor menige columnist en satiricus: president Trump kan niet worden beschuldigd van heulen met de Russen tijdens zijn verkiezingscampagne. Zo lijkt althans de conclusie te zijn van het - nog - niet openbaar gemaakte rapport van speciale aanklager Robert Mueller. Daar gáát je vaste thema: het is boeiend om te zien hoe komieken als Stephen Colbert en Trevor Noah nu narrig een soort van excuses maken. Onze eigen politicus Geert Dales vond het veel minder moeilijk om Trump gewoon te feliciteren met deze slag.

Vooral Trevor Noah, de presentator van de Daily Show - ook bij ons op Comedy Central, ondertiteld en wel - had maandag voor het eerst sinds tijden moeite om lekker uitbundig los te gaan over Trump. Wat bleekjes rond de neus sprak hij zijn excuses uit Trump een Russian-pee-loving pumpkinheaded colludosaurus te hebben genoemd, 'omdat sommige onderdelen van deze omschrijving niet kloppen'. Erg grappig werd het verder niet. Zo stelde hij dat de kindertjes in Afrika blij kunnen zijn omdat er scheepsladingen overbodige T-shirts met de tekst 'Trump Colluded' die kant op kunnen. Dat kan beter: Noah en zijn team moeten hun draai weer vinden.

Vakgenoot Stephen Colbert lijkt zichzelf sneller te herpakken. Ook Colbert - ongeëvenaard in het nadoen van Trumps stem - leek maandag in zijn 'Late Show' bij CBS excuses te maken aan de president, toen hij zei: "President, als u kijkt, en ik weet dat u kijkt, het spijt me ... dat u zo'n slechte president bent." Oftewel: geen gas terug.

Colbert stond naast een volgeschreven schoolbord om iedereen eraan te herinneren welke leugens van president Trump nog altijd overeind staan. En welke onderzoeken er nog gaande zijn. Het was krachtige beeldtaal: ook al moest hij nu het Mueller-onderzoek wissen, een waslijst aan andere discutabele zaken bleef staan.

Iemand die simpelweg blij was voor Trump, was de oud-wethouder van Amsterdam en 50Plus-voorzitter Geert Dales. Hij zat maandag bij 'Jinek' en betuigde zich een ideale talkshowgast: niet bang om aan deze meestal Trump-kritische tafel een heel ander geluid te laten horen.

In 2018 had Dales bij Jinek al eens laten blijken zich te storen aan 'het rondje Trump-bashing wat zich hier iedere avond afspeelt' en nu nam hij zijn kans waar het wederom op te nemen voor de president. Niet omdat hij het nou per se eens is met zijn beleid, maar vooral om een lans te breken voor het recht om onbevooroordeeld bejegend te worden.

Zelf vind ik het sinds het grab'm by the pussy-incident nogal lastig om neutraal te denken over Trump, maar Dales kijkt anders. Hij ziet de mens Trump zoals velen nu ook Theresa May observeren: "Ik heb grote bewondering voor de persoon Trump dat hij dit allemaal weet te doorstaan en daar niet onder bezwijkt."

Misschien een typische 50Plus-invalshoek, maar Dales had zijn moment. Toen VS-specialist Charles Groenhuijsen - die ook aan tafel zat - begon over de nog lopende onderzoeken rondom verkiezingskas, vrouwen, belastingaangiftes, wuifde hij dit alles weg als klein bier. Hij voorspelde Trumps grandioze herverkiezing in 2020. Dat kon er nog wel bij, bij de narrige stemming.

<<<Koot&Bie                                                                       De Verwondering>>>