Puinruimen na de storm? Met Van Duin veeg je mij sowieso bij elkaar

19-02-2022

Lastig in te schatten, of we alweer in zijn voor een gebbetje wanneer u dit leest. Heeft Eunice werkelijk zo erg huisgehouden als voorspeld? Kan deze krant zaterdagochtend überhaupt worden bezorgd? Het is te hopen dat de prudente paniek vooraf achteraf voelt als better safe than sorry, zoals het in het Engels zo mooi compact klinkt.

Als een mantra wervelt 'Alles ziet er anders uit als de zon schijnt' door mijn hoofd, het luchtige levenslied van André van Duin. Zondag wordt de publiekslieveling 75 jaar en nadat donderdag louter warme woorden klonken in HLF8 - de weinig geziene talkshow die Johnny de Mol zo dapper doorzet op SBS6 - heb ik mezelf getrakteerd op een rondje grasduinen in het oeuvre van de Komiek des Vaderlands. Met als voorlopig hoogtepunt een YouTube-video die ik veel te lang niet had gezien: Van Duin in 1996 op bezoek bij Anton Heyboer, in Gerard van Bezij-Thuis bij. Deze rubriek was een vast onderdeel van De André van Duin Show toen bij RTL4 en jaren later koos een kinderjury deze episode als Van Duins beste sketch. Inderdaad: het is Duinsiaanse humor op zijn fenomenaalst.

Gegarandeerd dat de vrolijke chaos die hij creëerde met kunstenaar Heyboer je humeur weet te verbeteren. Plaats van handeling was Den Ilp, waar Heyboer zich die dag omringd wist door maar liefst vijf bruiden, quasi onnozel door Van Duin eerst bestempeld als 'de buurvrouwtjes'. Heyboer liet zien hoe hij in een vloek en een zucht dagelijks dertig tekeningen maakte. Van Duin: "Moet u dat doen van de wijkzuster?". Nee, het ging om brood op de plank: de tekeningen kwamen voor 150 gulden per stuk op de markt. "Maar wel met een lijstje hoor." Van Duin schatte de waarde van de lijstjes op 140 gulden. En de hele familie Heyboer lachte: niemand die zich serieus beledigd kan voelen door Van Duin.

Woest ging het eraantoe het toen Heyboer de gitaar pakte en een lied aanhief. Noem het vrije expressie. De ineenkrimpende Van Duin haakte toch maar in. En wist het grillige zangpatroon van Heyboer wonderwel te volgen. "Wat kan jij goed invoelen," complimenteerde Heyboer hem. En terecht. Het was een magisch moment van superconcentratie door Van Duin.

In Hlf8 vertelden Omroep Max-baas Jan Slagter en entertainer Rob Chansonnebolleke Kemps over de eeuwigheidswaarde van Van Duin. Hoe ze meemaken dat jonge redacteuren die voor het eerst kennismaken met 's mans werk, ook heden ten dage nog over de grond rollen bij filmpjes van jaren her.

Vroeger wel eens beticht van gewichtloosheid, is Van Duin inmiddels de meester van de tijdloosheid.

Zondag staat de jarige centraal in een jubileumaflevering van TV Monument, de portrettengalerij van de inmiddels ook bijna 75-jarige Han Peekel. En sinds een dag staat er een nieuw grappig Van Duin-filmpje online: Radio 10 heeft als verjaardagscadeau geregeld dat een deel van het Amsterdamse waterwingebied naar de komiek is vernoemd. Jawel: de André van Duin Duin is geboren en de jolige jubilaris mocht het naambord erbij zelf onthullen.

In 2018 mocht ik hem de Ere Zilveren Nipkowschijf overhandigen, maar dit zandige eerbetoon is toch ook uniek. Nu maar hopen dat de speciale duin niet meteen is weggewaaid. Al zou Van Duin daar vast zeer om kunnen lachen.

<<<Juice                                                                                     De verschrikkelijke jaren tachtig>>>