The Virgin King
En wat als we geregeerd konden worden door een supercomputer? Een briljant systeem dat voor alle politieke en maatschappelijke kwesties de beste aanpak wist te berekenen? Ik vermoed dat je 'ja graag' roept als je in Zimbabwe zucht onder Mugabe, of wanneer je probeert stand te houden als burger in Syrië. Maar de meeste Nederlanders krijgen waarschijnlijk al kippenvel bij het idee alleen.
Dus hebben wij Mark Rutte. Zaterdag domineerde hij journaals en Nieuwsuur waarin hij verscheen in een casual wit overhemd met opgerolde mouwen, zittend op zijn favoriete Haagse terras met een cappuccinootje. Ook al was het warm, onze minister-president zat er fris en ontspannen bij. En bracht een blijde boodschap: tijdens zijn vakantie had hij eens goed nagedacht over zijn toekomst en die van het land. Zijn conclusie was als die van 'Virgin Queen' Elizabeth I: onderdanen, met u ben ik getrouwd en met u wil ik door.
Hij had ook bedacht wat wij daarop zouden zeggen: hé Mark, je hebt wel wat steekjes laten vallen. Dus zei hij sorry. Hij zei het in de Telegraaf, hij herhaalde het op tv. Want wie sorry zegt, krijgt geen slaag: zo worden we in Nederland opgevoed.
Coalitiepartner Diederik Samsom lijkt hierop niet helemaal te vertrouwen: de PvdA-leider sloeg een uitnodiging af om in Nieuwsuur te komen praten over zijn mea culpa in de NRC, waaraan hij opbiechtte dat hij zijn fractie wel eens wat beter had kunnen leiden. Misschien een verstandige keuze: Diederik had vast heel onrustig afgestoken tegen Mark Rutte. Of ben ik de enige die zenuwachtig wordt van Samsom op tv? Hij wil altijd zo veel en het is altijd allemaal zo moeilijk. Ik kan me voorstellen dat een zwetende Samsom voor de camera écht schuldig had geleken. Terwijl Mark Rutte's sorry meer iets had van 'ach ja mensen, vergissen is menselijk, kunnen we nu weer door?'.
Of dat laatste gaat lukken is de grote vraag. Nieuwsuur trok een interessante parallel tussen Rutte II en Paars II: beide kabinetten bereikten op economisch vlak goede resultaten, maar kregen daarvoor weinig waardering. Beide kregen moordende concurrentie van een populistisch leider: Paars II van Pim Fortuyn en nu voert Geert Wilders de polls aan. De uitslag van de verkiezingen straks in maart hoeft niets te maken te hebben met de relatieve rust op vele fronten in ons land.
Rutte belichaamde dit weekend die rust. Hij straalde meer overzicht dan overwicht uit, maar dat is misschien het type politicus dat wij hier te lande het meest waarderen. Althans, als ik weer eens een foto zie van die ook zo gewone Jan-Peter Balkenende, dan kan ik nauwelijks geloven dat deze Zeeuw zo lang onze premier is geweest. Maar acht jaar lang was hij onze man.
We zullen deze herfst wel merken of Rutte's rust van dit weekend uiteindelijk een stilte voor de storm zal blijken. Ik heb er zin an.
<<< nieuwer eerder>>