Van God gegeven talent

10-02-2020

Aardig en gezellig, de eerste aflevering van 'Laat op vrijdag'. Maar als het idee is dat deze nieuwe talkshow - zoals BNNVARA zelf suggereert - het gat kan vullen van de zo node gemiste Graham Norton Show, dan hadden ze misschien Marc-Marie Huijbregts moeten vragen als presentator. Wat was die sprankelende Tilburger eerder die avond weer scherp en ondeugend.

Vroeg op vrijdag was Huijbregts tafelheer in een ontspannen DWDD met als topgast rekenwonder Willem Bouman. Deze tachtigjarige hoopt maandag een wereldrecord te vestigen op het onderdeel: schrijf een getal van vijf cijfers als de som van vier kwadraten. Geen dagelijkse kost nee, en Matthijs van Nieuwkerk voelde zich onnozel. Eerlijk zei hij: "Ik weet niet wat ik zeg nu hoor", toen hij een tekst oplas over rekenkundige formules.

Zo'n kans moet je Marc-Marie Huijbregts niet geven. Hoewel hij vast ook niet veel meer weet dan dat 17 een priemgetal is, sloeg hij al snel toe. Minzaam tegen Bouman: 'Matthijs stelt vragen waarop hij het antwoord niet aan kan eigenlijk."

Het werd een grappig gesprek met een bijzondere man die op de lagere school moeite had psalmen uit het hoofd te leren, maar getallen, die wáren er. Een van God gegeven talent, zegt hij zelf. Hopelijk horen we maandag dat zijn recordpoging is gelukt.

Wellicht krijgen we dan nog meer bevestiging: De Telegraaf meldde dit weekend dat Matthijs van Nieuwkerk behouden blijft voor de NPO en er snel meer details komen. Prima, want DWDD scoort bijna iedere dag dik boven het miljoen kijkers en veel Nederlanders vinden het na veertien jaar dus nog steeds prettig om met deze ervaren allrounder de dag door te nemen.

Het gloednieuwe 'Laat op vrijdag' scoorde ruim 200.000 kijkers. Op zich ook een goed teken, want het begon pas na kwart over twaalf 's nachts. Ikzelf haalde dat niet, stortte in tijdens het voorafgaande late journaal - met een wel erg lang sportblok vol al geziene schaats- en voetbalfragmenten - en dacht: morgen is er weer een dag.

Presentator Renze Klamer - wiens naam wel wordt gehint als de nieuwe Van Nieuwkerk - zat al eerder op een lastige plek met 'Na het Nieuws', het gesneuvelde actuele halfuurtje waarvoor je na het achtuurjournaal moest verkassen naar het digitale kanaal NPO 1 Extra. Nu is het zijn pittige opdracht om verrassende nachttelevisie te maken door bekende gasten op een bank te zetten. Zelf vaak ook tv-makers, dacht ik zuchtend toen ik gastennamen las als Sander Schimmelpenninck en Soundos El Ahmadi, en de eerste gasten deze vrijdag Splinter Chabot en Fidan Ekiz.

'Laat op vrijdag' gaat voorbij aan de actualiteit staat in de bijsluiter, wil vooral anekdotisch en gezellig zijn. Niet onlogisch gezien dit late tijdstip, maar het voelde toch vreemd dat er geen woord viel over het boek van Splinters vader Bart - over diens gewelddadige jeugd - nu dat zo in de aandacht staat. Of over waarom Fidan Ekiz niet toehapte qua 'Op1'. Bij het lichtend voorbeeld Graham Norton is de hoofdmoot natuurlijk ook vooral gezelligheid, maar speelt het nieuws rond een film, boek of muziekalbum altijd een rol.

Die vergelijking met Norton eerst maar eens helemaal vergeten. Want tegelijkertijd slim, ad rem en vilein zijn, het is een zeldzame gave. 

<<<Hoog Water,  Ischa                                                        Danny op straat>>>