Wilders' mediatactiek: hullie zijn niet eerlijk

15-03-2019

Waar Thierry Baudet in allerlei programma's gewoon gaat zitten babbelen met een houding van 'baat het niet, dan schaadt het niet', volgt Geert Wilders een veel behoedzamere en selectievere route. Liefst ver van de publieke omroep. Vrijdagmorgen schoof hij wel aan bij WNL en scoorde daar punten met het weer zo presenteren van de feiten, dat het lijkt alsof de hele wereld tegen hem is.


Geert Wilders was te gast bij 'Goedemorgen Nederland' als gast-hoofdredacteur. Dit was geen speciale gunst: alle grotere fractievoorzitters zitten er deze dagen achter de microfoon. Wilders greep de uitnodiging aan om te vertellen dat hij een andere uitnodiging laat schieten: die om a.s. maandag bij Pauw & Jinek te zitten. Hij had eerst wel ja gezegd, dus waarom nu dit nee? De PVV-leider is gekwetst dat Pauw-redacteur Peter Kee de details van het voorbereidende telefoongesprek heeft gebruikt in een artikel in de Vara-gids.

Als je dat stuk leest is het moeilijk te zien waar de pijn zit. Kee klinkt blij. Hij herinnert zich Wilders uitspraak 'nog liever naar Molenbeek te gaan' dan bij Pauw te komen zitten, toen dit 'linkse flutprogramma' hem uitnodigde vanwege de aanslag op Zaventem. Maar deze keer was Wilders' houding anders. Want zei hij volgens Kee: "Je hoeft immers geen vrienden te zijn om soms te kunnen samenwerken."

Na een paar alinea's gaat het Vara-artikel niet meer over het telefoongesprek of Wilders, maar geeft de redacteur een analyse van het politieke medialandschap en de daarin gehanteerde tactieken. Wilders' mediatactiek is duidelijk: benadrukken dat hullie van de media niet te vertrouwen zijn.

Voor het publieke 'Goedemorgen Nederland' had hij het weinig actuele doch gezellige thema 'pakkende reclameslogans' gekozen als een van de onderwerpen. Een item dat hij ook weer mooi wist te spinnen. Hij toonde een oud PVV-spotje, en kwam zo op het punt dat de PVV geen overheidssubsidie krijgt en zijn spotjes dus zelf moet bekostigen. "Terwijl al die andere filmpjes van politieke partijen door de belastingbetalers worden betaald!" Hij legde niet uit dat dit door de zelfgekozen organisatiestructuur van de PVV komt. Het was bijna grappig hoe Wilders ervoor pleitte dat geen enkele partij subsidie zou moeten krijgen, maar hun fondsen 'privaat moeten ophalen mits ze het maar publiek maken'. Aldus de man van de mistigst gefinancierde partij van Nederland.

Het gesprek ging ook over 'Urk'. Urker jongeren hebben een dorpsbewoner met Marokkaanse achtergrond in zijn huis aangevallen en diens moeder verwond. Er zou 'Geertje Wilders' zijn gescandeerd, wat het Algemeen Dagblad op zijn site dacht te bewijzen met filmmateriaal. Snel bleek dat dit oude en niet relevante beelden waren: een werkelijk grote blunder van het AD, die de krant volgens Geert Wilders 'pas na zes dagen' rectificeerde. Dat zou dus a.s. zondag zijn.

Wilders voelde zich niet geroepen een rechtstreekse, kalmerende oproep te doen aan de betrokken jongeren. Zijn wijze woorden waren: "Ik ben tegen iedere vorm van geweld tegen iedereen, maar als vanavond - wat het geval schijnt te zijn - die Marokkanen wraak willen nemen in grote groepen en Urk onveilig willen maken, nou wat mij betreft, stuur desnoods het leger eropaf en herstel de orde."

  <<<De Verwondering                                                         Woordenstromen>>>