RTL's Gezondheidstest: afgeraffeld.

26-10-2016

Zelden heb ik me zo bekocht gevoeld als maandagavond, na twee uur van mijn leven te hebben besteed aan RTL's 'Nationale Gezondheidstest'. Uiteraard zal ik mijn agressie kanaliseren en hier beschaafd formuleren. Maar het kost moeite.Qua de amusementswaarde van de show volstaat waarschijnlijk op te merken dat nota bene Peter R. de Vries de beste grappen maakte, hoewel komiek Ruben Nicolai co-presentator was en er meerdere getalenteerde BN'ers meededen.


Wat ging er nog meer mis? De 'Nationale Gezondheidstest' beloofde via vijfentwintig meerkeuzevragen onze gezondheidskennis een oppepper te geven. 'Mythes zullen worden ontkracht en heilige huisjes omvergeworpen!' jubelde de aankondiging. Een ambitieuze claim in een tijd waarin iedere dag nieuwe rapporten verschijnen over 'wat is gezond'

De verantwoordelijkheid om in deze kwis de échte waarheid te brengen, berustte bij emeritus hoogleraar Voeding en Gezondheid professor doctor Frans Kok. Als een soort godheid zetelde hij op de allerhoogste stoel in de studio. Maar per saldo was er meer tijd voor reclamespotjes dan dat Kok gelegenheid kreeg voor uitgebreide toelichtingen. Eindeloze blokken vol koekjes, KFC, chocola, Coca Cola, Tuc, pannenkoeken etcetera kwamen voorbij via tv en app.

Waarom werkt zo'n professor aan zo'n advertentiefuik mee? En dan gelden er voor reclamemakers tenminste nog strenge regels wanneer ze producten gezondheidseffecten willen toedichten. In de 'Nationale Gezondheidstest' ging het er allemaal veel ongenuanceerder en oppervlakkiger aan toe.

Meteen maar het allerdiepste dieptepunt: dat ging over witte kristalsuiker. Terwijl de kranten vol staan over de mogelijke bijdrage van suiker aan hartproblemen, kwam Frans Kok niet veel verder dan 'ja hoor, suiker past in een gezond voedingspatroon, want het geeft energie en maakt ons eten lekker'. Ook over het drinken van melk wuifde hij alle zorgen weg. 'Drink maar gerust, het bevat relatief ook nog eens weinig calorieën'. Relatief? Ten opzichte van wat? Volgens mijn bronnen bevat een glas melk bijna evenveel calorieën als een glas sap of wijn. Over zitten - 'het nieuwe roken' - beweerde Frans Kok dat we tegenwoordig zestien uur per dag zitten, terwijl het RIVM deze zomer meldde dat dat gemiddeld bijna negen uur is.

Ook in andere opzichten was het een afgeraffeld programma. Zo werd het antwoord op vraag 19 overgeslagen, was het er per ongeluk uitgeknipt? Bij vraag 24 klopte het hoorbare antwoord van Frans Kok totaal niet bij de bewegingen die zijn lippen maakten. Heel vreemd.

Co-presentatrice Wendy van Dijk was ook niet op dreef. Grappen kwamen niet aan. Ze maakte taalfouten ('we zoeken iemand die net zo zweet als onszelf') en er was geen klik met Ruben Nicolai.

Ruben Nicolai, was dat vroeger niet zo'n leuke, rebelse jongen? Nu zucht hij onder het juk van de commercie. Maar ja, een miljoen kijkers hé.
Toch leek Ruben zelf ook last te hebben van de ondraaglijke lichtheid van deze show, toen hij op het eind afscheid nam met een tragikomisch: 'Leef verder alsof je vanavond iets hebt opgestoken.'

<<<later                                                                                                                         eerder>>>