Een pil van Drion graag. En een nieuwe heup.

28-10-2016

Oud zijn en der dagen zat. Isaak en Job kenden deze gemoedstoestand al en vele millennia later buigt nu de Nederlandse politiek zich over de vraag of wetgeving een uitweg moet bieden. Op tv werd deze week uitgebreid meegepraat over het fenomeen van het voltooide leven. En dat leverde boeiende teksten op, vooral dankzij de betreffende oude mensen zelf.


Neem de 95-jarige Piet Jiskoot, die meepraatte bij de 'De Wereld Draait Door'. Hij is gezond en zelfstandig maar wil graag een 'pil van Drion' in zijn nachtkastje. Want zonder voelt hij onrust 'alsof je op een cruiseboot vaart zonder reddingsmiddelen'. Een rationele man voor wie het begrip krasse knar lijkt te zijn uitgevonden: 'ik slik niets, mijn enige medicijn is Ketel 1'. Maar mocht zijn levenschip een andere koers gaan varen dan wil hij van boord kunnen.

Aan dezelfde tafel zat SGP-leider Kees van der Staaij, door de Vara gecast als de christen-voor-al-uw-ethische-kwesties, een moreel kompas van de oude stempel. De politicus speelde zijn rol zonder bijbelteksten en liet God buitenbeeld. "We moeten mensen niet prijsgeven aan de dood, maar hen helpen met het leven", zo formuleerde hij zijn weerstand tegen de nieuwe plannen.

Wat het nut van een lang leven op zich is, dat bleef boven tafel zweven.
De 84-jarige Elis van Lelyveld wacht wetgeving niet af. Zij toonde in 'RTL Nieuws' het potje dodelijk poeder dat ze uit China heeft laten overkomen, voor 460 euro. Het staat in de kluis voor het geval dat. "Kijk, ook mijn brandverzekering hoop ik nooit te hoeven gebruiken. Maar het is beter er eentje te hebben."

Bij 'Pauw' zat Els van Wijngaarden, die ouderen interviewde voor haar boek 'Voltooid Leven'. Ze sprak mensen die dood willen, maar ook op fitness zitten. Mensen die hun sterfdag hebben gepland, maar ook een heupoperatie. Tegenstrijdig? De schrijfster sprak over een 'kluwen van dingen waar mensen mee worstelen'. De meest levensmoede man die ze interviewde, kreeg na een verhuizing zin toch nog een tijdje door te gaan.

Ook theaterproducent Albert Verlinde zat weer eens aan tafel bij 'Pauw', vanwege de zoveelste musical. Maar hij deed een goede duit in het zakje met de opmerking dat dit thema nu eenmaal leeft in de maatschappij en dat we iets moeten regelen. Hij vertelde over actrice Conny Stuart, die zichzelf heeft doodgehongerd op haar 96ste, omdat het doek maar niet vanzelf wilde vallen.

'Uitgeleefd zijn'. Zo noemt Hanny van der Velde het. Deze felle tante - 85 en springlevend - was te zien bij zowel 'Nieuwsuur' als bij 'Pauw'. Ze was jarenlang actief als telefoonvrijwilliger bij de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, maar wenst zelf geen hulpverlener te zien mocht ze ooit uitgeleefd raken.
Ze vertrouwt het eigenlijk nu al niet, dat dit onderwerp wordt behandeld door politici die veel jonger zijn. "Het is weer over ons, zonder ons."

<<<later                                                                                                                 eerder>>>