Even lekker griepen

24-10-2016

“Een flinke griepepidemie en we zijn B-omroep”. Als jong krieltje werkte ik korte tijd voor NCRV-radio en toen al zuchtten de collega’s van de ledenwerving over de vergrijzing. Slim dus dat de oude Vara zaterdagavond aandacht besteedde aan de afnemende populariteit van de griepprik. Wie weet hoeveel leden deze winter op het spel staan!

Het consumentenprogramma 'Kassa' zette de cijfers op een rij. Toen het Nationaal Programma Grieppreventie in 1997 van start ging, deed tachtig procent van de uitgenodigden mee. Nu reageert nog maar de helft positief. Het gaat om zestig-plussers en om iedereen met chronische problemen als diabetes, hart- of longziektes. Vooral Nederlanders tussen 60 en 64 jaar zijn sceptisch: hiervan laat nog maar een kwart zich prikken.

Zaterdagavond bleek een enorme verdeeldheid, zowel onder de mensen op straat als onder de deskundigen. 'Kassa' bracht alle meningen evenwichtig in beeld, althans in het begin van het item.

Op straat regeerden vooral de kip en het ei. De een zei: 'ik heb nooit griep, dus ik ga niet prikken', de ander: 'ik neem altijd de prik en heb nooit griep'.
Toen kwam het verbale geweld van twee deskundigen: huisarts Hans van der Linde en viroloog Ab Osterhaus (die van de vaccinatierel rond de Mexicaanse griep een paar jaar geleden). 'Kassa' had de mannen separaat geïnterviewd en hun uitspraken gemonteerd als in een tweegesprek. Zou in een directe confrontatie bloed zijn gevloeid? Het ging namelijk ongeveer zo:

AO: "De griepprik beschermt goed."
HvdL: "Het vaccin werkt slecht."
AO: "Bij oudere mensen werkt ie minder goed, maar vijftig procent bescherming is nog steeds de moeite waard."
HvdL: "Het bewijs ontbreekt dat de prik sterfte voorkomt. We kennen de risico's van griep zelfs nauwelijks."
AO: "Je moet heel bang zijn voor griep."
HvdL: "Bij kerngezonde mensen geneesmiddelen inspuiten kan alleen als het veilig en effectief is. En dat is het niet."
AO.: "Het is het veiligste vaccin dat we kennen."
AO: "Vele gezondheidsorganisaties adviseren de risicogroepen in te enten."
HvdL: "Vele deskundigen zeggen geen bewijs te hebben dat dat nut heeft."
AO: "Als je je niet laat vaccineren ben je onverstandig en niet goed voorgelicht."
Ga er maar aanstaan.

'Kassa' liet in de studio het pleit beslechten door Elize ter Stege, huisarts te Rotterdam. Zij deed het gebakkelei van de heren af met: "Ach, je kan statistieken altijd zo maken dat ze de uitkomst geven die je wilt hebben." Persoonlijk bleek zij voor de griepprik te zijn maar voor mij had dat niet zoveel waarde meer, na deze statistieken-uitspraak.

Ik belde mijn moeder (1939! midden in de doelgroep!) om te vragen of ze had gekeken. En of zij zich laat prikken. Ja natuurlijk doet ze dat, als braaf NCRV- en ANWB-lid. De afspraak is al gemaakt, aanstaande donderdag gebeurt het. Zij was daarom halverwege 'Kassa' met een gerust hart naar 'Blauw Bloed' gezapt.

<<<nieuwer                                                                               ouder>>>