"Dan heb je wel iets van, goh mijn winkel ligt plat"

07-12-2016

Oké, het is officieel: blijkbaar was ik de laatste Nederlander die niet precies wist wat een plofkraak was. Ik snap ook niet waarom ik die blinde vlek had, maar op pakjesavond werd ik verlicht. In de late aflevering van 'Hart van Nederland' bij SBS 6 zag ik wat in Kerkdriel is gebeurd. Op de vroege maandagochtend drongen criminelen de plaatselijke boekhandel binnen om daar de geldautomaat op te blazen. De gealarmeerde eigenaar, John Kollenburg, sprong uit bed en fietste naar zijn zaak. Om daar in elkaar geramd te worden.

De daders vertrokken zonder buit, maar explosies in de winkel richtten een enorme verwoesting aan. Kollenburg moest zwaargewond naar het ziekenhuis, ontheemde mensen liepen in pyjama's over straat, twee gezinnen zijn nu dakloos. Alsof er een bom is gevallen, zo ziet het er nu uit. Klein Syrië.
Mijn verbazing is de kalmte waarmee iedereen op tv het nieuws absorbeerde. Ach ja, een plofkraak, zo gaat dat tegenwoordig, dus waarom niet hier?

De zonen Kloppenburg stonden stoer de pers te woord met een helder feitenrelaas en een duidelijk medisch bulletin, als voetballers met een voltooide mediatraining.
Een medewerkster van het belendende en ook verwoeste Kruidvat-filiaal oogde aangedaan. Maar ze klonk net zo matter-of-factly zoals de Britten zo mooi zeggen, alsof het haar zoveelste plofkraak was: "Dan heb je wel zoiets van, goh mijn winkel ligt plat".

Ook burgemeester Henny van Kooten - voorzien van een echte sheriff-hoed - hield de emoties op afstand: "Het is heel ingrijpend wat de mensen hebben meegemaakt", zei hij ferm. Zelf verblikte of verbloosde hij niet.
Zoon Jack Kollenburg, wiens vader met een ingeklapte long en gebroken ribben in het ziekenhuis ligt, was een schat: "Voor ons is het maar een winkel, de mensen die erboven woonden zijn hun hele huis kwijt."

De meta-boodschap werd glashelder geformuleerd door twee boze blanke mannen. De een: "Dit is een complete ramp, vanwege een stelletje klootzakken." De ander: "Als je dit zo ziet, dan is het diep triest in Nederland."

Zulke geluiden ontbraken in het NOS-journaal van acht uur 's avonds, maar ook dat programma stond stil bij de misdaad. Weliswaar was er eerst een schier eindeloos item over de verkiezingen in Italië en een update over de brand in Oakland, maar toen toch: twee minuten aandacht voor Kerkdriel.

In beide programma's geen woord over de mogelijke daders. Op internet lees ik dat plofkrakers 'de kneusjes onder de bankovervallers' worden genoemd, omdat in de helft van de gevallen er geen andere buit is dan wat beschadigde biljetten.

Enfin: Trouw deed deze aanslag gisteren af met een kort ANP-bericht rechtsboven op pagina 7. Zonder foto, terwijl bijvoorbeeld die Amerikaanse indianen die protesteren tegen een pijplijn wel een grote plaat kregen.

Blijkbaar heb ik echt geen idee hoe gewoon 'Kerkdriel' inmiddels is, als plofkraak-groentje.

<<<nieuwer                                                                                            eerder>>>