De zucht van Eva

10-02-2017

Na 19 minuten en 15 seconden laat Jinek hem horen: een diepe, diepe zucht. Premier Mark Rutte ratelt maar door zonder echt antwoord te geven op haar vraag over die 2 miljard euro extra voor de zorg waar de VVD deze week opeens mee op de proppen kwam. Is dat niet een verdacht goed getimede verrassing, zo vlak voor de verkiezingen?

Rutte wil de connectie met 15 maart niet leggen en praat ontwijkend over de aandacht die het kabinet altijd al heeft betoond voor de zwakkere medemens. Jinek kijkt gefrustreerd. En dan neemt Rutte vol warmte haar voornaam in zijn mond, niet voor de eerste keer tijdens het gesprek. Want oh, wat vindt onze premier zijn interviewster leuk. "Vergis je in een ding niet, Eva, we hebben..." Eva zucht. Bij Rutte verschijnt even een onzekere glimlach op zijn gezicht. Heeft hij iets verkeerds gezegd?

Even later corrigeert Jinek de premier als een schooljuffrouw: 'Niet over andere partijen praten, alleen over de VVD'. Hoe dan ook lijkt Rutte nog steeds te denken dat we de verkiezingsstunt van de VVD niet in de gaten hebben. Vanuit de grond van haar hart zegt Eva: 'Het voelt alsof je als kiezer Gekke Henk bent'.
Nu lijkt de boodschap te landen. Mark Rutte spreekt haar even later aan met mevrouw Jinek.

Het is de laatste tijd prettig kijken naar het praatprogramma van Eva Jinek. De ontmoeting met Rutte - afgelopen dinsdag - leverde spannende televisie op. En er zijn recentelijk meer spraakmakende confrontaties geweest, zoals met Jules Deelder en Herman Brusselmans. De journaliste is dan ook los, ontspannen en gefocust. Ze lijkt een soort barrière te hebben geslecht, waarbij ik me afvraag wie die barrière eigenlijk opwierp. Zat ik als kijker haar te veel te vergelijken met de gevestigde tafelheren in haar rayon? Had ze zelf misschien de neiging in een bestaand stramien te willen passen?

Hoe dan ook: inmiddels is duidelijk dat Jinek niemand anders hoeft te zijn dan zichzelf.

En dat vertaalt zich in de kijkcijfers. De media over de media verzinnen koppen als 'Kijkcijferstrijd Jinek-Tan steeds pijnlijker: 10-3'. Dit stond boven een bericht in de Mediacourant van eind januari, maar ook met de eerste drie afleveringen van deze week scoorde Jinek tussen de 300.000 en 400.000 kijkers meer dan RTL Late Night. Iedere keer haalde ze rond de miljoen kijkers en dat is ook voor Jeroen Pauw - die in maart en april het stokje weer overneemt - een jaloersmakend aantal.

Jinek werkt met Jaïr Ferwerda als reporter in het land. Met zijn rode Jinek-plopkap lijkt hij vagelijk op de roze reporters van Powned/GeenStijl, maar hij is minder fel. Wel heeft Jaïr een goed oog voor de zwakke plekken van onze politici. Zo zat hij woensdag krentenbollen te eten met Henk Krol van 50Plus, op de achterbank van diens dienstauto op weg naar het lijsttrekkersdebat in het noorden. Bij de Groninger stadsgrens bleek dat ongeacht het verloop van het debat voor Krol de dag al niet meer stuk kon. Hem was namelijk een politie-escorte beloofd en opgewonden keek Krol uit naar dit bewijs van belangrijkheid. En ja, een jongensdroom kwam uit: daar reed een heuse motoragent voor de auto uit!

Over Gekke Henken gesproken. Ook hier op de bank werd diep gezucht.

     <<<later                                                                                             eerder>>>