Gij in uw klein hoekje en ik in 't mijn.

14-10-2016

Welk effect heeft jouw manier van leven op het milieu? Hiermee confronteert de EO deze week zes jonge mensen in de serie 'Rot op met je milieu'. Ook de keuze voor de deelnemers is nogal over de top. Veganiste Anne Fleur gaat steevast huilen als ze mee moet op een vissersboot of naar een varkensstal ('boehoe, ik wil niet dat dit bestaat'). Stadsbewoner Roxanne gilt hysterisch bij ieder spinnetje of torretje. En zelfs Donny 'Morero' Bonsink is van stal gehaald voor wat boude uitspraken: deze werkloze horecamedewerker was dit voorjaar nog de bedenker van de hatelijke 'Sylvana Uitzwaaidag' en mag nu stoer lege blikjes op straat gooien en heel hard 'fuck the milieu' roepen.

Maar God straft onmiddellijk, dat moet je de EO dan wel weer nageven: in aflevering twee kreeg Donny een hyperventilatie-aanval en werd hij met de ambulance afgevoerd.
Wie ondanks al deze extremen blijft kijken, steekt veel op. Over hoe het misgaat in een riool als we maar pannetjes vette soep en tampons door het toilet blijven spoelen. Hoe belachelijk het is dat er in Rotterdam vijftien hondenpoepopzuigmachines moeten rondrijden. Hoeveel ballonnen je met je dagelijkse CO2-uitstoot kan vullen. Hoe je uit urine kunstmest maakt en hoe dat al gebeurt met de inhoud van mobiele toiletten op popfestivals.

Ook werd er gescheumd tussen het vuil van markt en supermarkt - 'dumpster diven' - onder leiding van een anti-voedselverspillingsactiviste, zo'n bleek zwartgekleed meisje met een ringetje door haar neus. Maar er kwam een prima maaltijd uit en de wat ballerige deelnemer Jetse moest toegeven nog nooit zo'n gezellig 'anarcho-socialistisch' gezelschap te hebben meegemaakt.
Gisteren begonnen bij kandidate Roxanne de vragen te komen. Maar ik veroorzaak die verstoppingen toch niet in mijn eentje? Als alleen ik mijn leven beter lost dat het probleem toch niet op?

In feite zei een directeur van zeecontainergigant Maersk woensdagavond precies hetzelfde in de indrukwekkende 2Doc-aflevering 'Seablind: The price of shipping our stuff'. Die ging over de gigantische vervuiling die de zeescheepvaart oplevert. Er wordt gezegd dat zeventien grote containerschepen net zoveel zwavel uitstoten als alle auto's van de wereld bij elkaar. Want ze varen op bunkerolie, milieutechnisch een zeer slechte fossiele brandstof. Documentairemaakster Bernice Notenboom stond op het strand van Texel van waaraf je op ieder moment van de dag altijd wel vijf van die grote jongens ziet varen.
In onze westerse wereld is de afspraak dat containerschepen in de buurt van de kust overschakelen op schone, duurdere brandstof, zodat de roetdeeltjes de bewoonde wereld niet bereiken. Maar de Maersk-directeur maakte duidelijk dat het succes van deze aanpak afhangt van de intensiteit van de controle. "Als niet iedereen meedoet gaan de goedwillende bedrijven onterecht failliet."

Met andere woorden: iedereen moet om, op ieder niveau. Een passende oproep in deze week die voor Trouw begon met de presentatie van de nieuwe Duurzame 100.

<<<<nieuwer                                                                          eerder>>>