Lachen is het nieuwe huilen.

12-10-2016

"Mag ik even voelen?" Zonder het antwoord af te wachten, steekt de stagebegeleidster haar hand uit en pakt ze de afscheidnemende stagiair in zijn kruis. Ze moet even genieten van zijn viriliteit, zijn jeugd, het leven. De bleue jongeman staat een aantal seconden als aan de grond genageld, terwijl zij Gerard Cox' 'Het is weer voorbij die mooie zomer' zingt. Dan maakt de stagiair zich los. Hij verlaat gegeneerd het kantoor.

Is mijn morele kompas het noorden kwijt? Deze scène komt uit de meest recente aflevering van het absurdistische VPRO-serie 'Toren C' en ik vond hem hilarisch. Maar op dezelfde avond keek ik verbijsterd naar het 'grab them by the pussy'-fragment van presidentskandidaat Donald Trump en vond daaraan niets grappigs. Terwijl er menige parallel te trekken valt.
'Welkom in de verwarrende wereld die het leven is', lachte een vriendin deze persoonlijke crisis weg. We beredeneerden dat deze stagiair-scène wél kan, omdat hij door vrouwen is bedacht - 'Toren C' is van cabaretières Maike Meijer en Margôt Ros - en een omkering is van de echte wereld waarin vrouwen juist meestal het slachtoffer van seksuele intimidatie zijn. Daarbij: als een humorist niet meer grensoverschrijdend mag zijn, dan wordt het leven wel erg serieus. Ik kon weer verder met mezelf. En bedacht hoe heerlijk deze periode moet zijn voor Amerika's komieken. Ze hebben met Trump een man in handen die zelf geen grenzen lijkt te kennen.Grappen over Trump kunnen nauwelijks gewaagder zijn dan wat de man zelf uitkraamt. Daardoor dwingt hij humoristen in feite in de rol van fatsoensrakkers: de clou van iedere grap of sketch is simpelweg hoe onfatsoenlijk Trump is. Sommige komieken gooien er alleen maar een schepje bovenop. Googel bijvoorbeeld eens op 'baldwin trump' en je vindt fragmenten uit de Amerikaanse comedyshow 'Saturday Night Live' waarin acteur Alec Baldwin het absurde van Trump weet uit te vergroten - een kunst op zich - zonder veel andere woorden te gebruiken dan die van de presidentskandidaat zelf.
Andere komieken ventileren vooral hun verbijstering, zoals de politieke satiricus Bill Maher. 'Gebeurt dit echt?', vraagt hij zich steeds weer af in zijn HBO-show 'Real Time'. Over de 'grab them'-uitspraak zei Maher: 'Hum, klinkt als wat Hillary met hém deed tijdens het eerste debat.' En ook: 'Bill Cosby denkt nu vast: ik was tenminste nog zo fatsoenlijk om die vrouwen eerst een gedrogeerd drankje te geven.'
Ja lachen, maar ondertussen blijft het allemaal te triest voor woorden. En wie is tegenwoordig nog wel 'koosjer'? Op Radio 1 hoorde ik meerdere mensen zich afvragen hoe de keurige vicepresidentskandidaat Mike Pence zal reageren op die vulgaire Trump. De keurige Pence? Dat is toch de man die de global warming niet serieus neemt en mordicus tegen abortus en het gelijk behandelen van homo's is? Hij draagt inderdaad een net pak met een mooie stropdas. Maar dat is sinds de bankencrisis en de bonuscultuur toch niet meer voldoende?

<<<nieuwer                                                                               eerder>>>