Het imagoprobleem van de pensionado: Henk Krol

02-09-2016

Het woord 'ouderen' roept tegenwoordig bijna standaard de pavlovreactie 'komt dat geklaag' op. Ook bij senioren zelf. Woensdagavond ging in mijn woonkamer in ieder geval een ontevreden gebrom op toen ik wilde kijken naar het discussieprogramma 'Hollandse Zaken' van Omroep Max, over 'een prettige oude dag moet je zelf regelen'. Ik had drie gepensioneerden op de bank zitten. Ongeveer in koor riepen ze: "Oh, krijgen we ze weer: ontevreden bejaarden die met hun blote knuisten dit hele land uit de klei hebben getrokken en nu op handen gedragen willen worden. "


Maar we kregen ze niet, die ontevreden types. Presentator Cees Grimbergen had zijn studio gevuld met positivo's. Een soort middengroep: senioren die het financieel niet overdreven riant hebben, maar hun levensgeluk niet willen laten bepalen door geld alleen. En zich bezighouden met vrijwilligerswerk. Of nog steeds betaald werk doen, zoals de 72-jarige Marianne Heemskerk (winnares zilver met de vlinderslag op de Olympische Spelen 1960!) die vijf dagen per week pakketbezorgster is. Vooral omdat ze niet stil wil zitten, legde ze uit. De 67-jarige Adri Gelten, een gepensioneerd technicus, runt een onderlinge-hulp-club in Putten. "Maandag nog een karweitje opgeknapt bij een alleenstaande dame: er moest een ingreep in haar slaapkamer worden gedaan vanwege opkomend vocht". Op mijn bank hielden ze even hun adem in, maar het bleek simpelweg om het verplaatsen van een zware kast te gaan.

Algemene bijval kreeg de pittige Anita de Bruin, een 70-jarige gepensioneerde maatschappelijk werkster die vorige week in de Volkskrant haar woede van zich afschreef over Henk Krols uitspraak dat 'wij ouderen steeds verder het moeras in worden gedrukt'. Anita kijkt liever terug op de goede tijden die ze altijd heeft gehad en zei: "Koppel de teruggang nou niet zo aan dat ouder zijn: iedereen heeft het tegenwoordig moeilijk."

Daar viel zijn naam, die van het enige Tweede Kamerlid van politieke partij 50Plus. Cees Grimbergen hintte geregeld dat Henk Krol ouderen hun ontevredenheid aanpraat. Met die kritiek bevindt de presentator zich in goed gezelschap: vorige week veegden in zowel 'Een Vandaag' als RTL's 'Z Today' deskundigen de vloer aan met Krols verkiezingsprogramma dat de oudere in de slachtofferrol plaatst. Politicoloog Robin Fransman: "Ik ben echt geschokt, er staan leugens in." CBS-hoofdeconoom Pieter Hein van Mulligen: "Individueel kan een oudere er natuurlijk op achteruit zijn gegaan, maar als groep zijn de ouderen rijker dan ooit. Jongeren hebben het veel moeilijker".

Henk Krol. We zullen hem dit najaar vast vaak in beeld krijgen want hij lijkt weer lijsttrekker te moeten worden. De man die op zijn zachtst gezegd nogal onzorgvuldig omsprong met de pensioengelden van zijn medewerkers bij de Gay Krant, wil op de bres voor de pensioenbelangen van iedereen. Voor een filmscript zou deze move al bijna te ongeloofwaardig zijn.

Krol claimde toentertijd het allemaal niet geweten te hebben. En lijkt nog niet veel te hebben bijgeleerd.


<<<nieuwer                                                                                         eerder >>>