Instituten der Liefde

16-01-2017

Zaterdagavond vierde de Liefde feest. In verschillende gedaanten. Met en zonder tissues.
Allereerst kwamen Prinses Margriet en haar Pieter in beeld bij 'Blauw Bloed', zeg maar het 'EO Boulevard' over de vorstenhuizen. Het actieve stel was op 10 januari vijftig jaar getrouwd en liet zich interviewen door Jeroen Snel. Hij sprak over hun huwelijk alsof het een sportprestatie was, met termen als 'het is ze gelukt' en 'jaloersmakende mijlpaal'.


Toen hij van de echtelieden het geheim van dit 'succes' wilde weten keken ze hem lichtelijk verbijsterd aan, maar herpakten zich snel. 'Dat hebt u al eens eerder gevraagd en dat vind ik moeilijk te zeggen', zei Margriet enigszins knorrig. Maar haar omschrijvingen als 'het klikte gewoon' en 'zo klaar als een klontje' maakten het glashelder: die twee vinden elkaar gewoon echt leuk. Het is hartverwarmend om te zien hoe zij nog steeds zit te grinniken om de grapjes van haar man, die na al die jaren toch niet allemaal even vers meer zullen zijn. Pieter prees Margriet dan ook omdat ze echt aardig is. Altijd en voor iedereen.

Wat mij vooral jaloers maakte - word ik het toch nog eens met Jeroen Snel - is dat Margriet tijdens zo'n gesprek haar man onderbreekt waar zij wil en dat Pieter dat rustig laat gebeuren. Een prinses heeft voorrang. Ik moet dat in mijn eigen paleisje ook eens proberen te institutionaliseren. Wie weet!

Na deze twee nuchtere, evenwichtige mensen kwam de emotiekaravaan van 'All you need is love' de huiskamer binnendenderen. Zakdoeken voor de deur. Dit instituut viert ook een jubileum: dit is het 25e seizoen. Met voor de 25e keer Robert ten Brink (61) als presentator.

Verder is duurzaamheid niet echt het kenmerk van dit programma. Zo vertelde de presentator vorig jaar - aan Eva Jinek - dat wanneer de kandidaten zijn gekozen, hij en zijn camerateam snel moeten handelen. Want al spreken mensen in hun brieven en e-mails over de meest heftige twijfels en verliefdheden - de bouwstenen voor de show - die gevoelens zijn soms de week erop al weer bekoeld en dan heb je als programmamaker het nakijken.

Nee, dit wordt geen zuur stukkie, maar je houdt je hart wel vast om wat soms allemaal overhoop gehaald wordt om er bij ons kijkers een paar tranen uit te persen. Zo stond een paar dagen geleden in de Zuid-Hollandse pers dat 'All you need is love' op een school in Alphen aan den Rijn heeft gefilmd, omdat leerlingen denken dat twee docenten op elkaar verliefd zijn en dat ze een handje geholpen moeten worden met hun gevoelens. Oh oh oh. In wat voor stroomversnelling zijn die mensen terecht gekomen?

We zullen het binnenkort zien. De fijnste tranen waren zaterdagavond trouwens die van het lachen, toen een lieve kleindochter haar onzekere oma Trijnie wilde helpen bij helpen bij haar knipperlichtrelatie met nieuwe vlam Frederik. De manier waarop grootmoeder als een jong meisje bij deze broze man op schoot sprong, tot verrassing van iedereen: onbetaalbare televisie.
Simpelweg twee mensen die elkaar echt leuk vinden. Het levert fijne warme beelden op in koude tijden.

<<< later                                                                                                  eerder>>>