Meesters zijn stoer, met juffen is het  behelpen

24-03-2017

Eigenlijk was ik van plan een vrolijke foute column te schrijven over de dijen van de lijnende Linda de Mol, maar het NOS-journaal had woensdagavond een serieus seksistisch onderwerp in de aanbieding. Er kwam een reportage voorbij over een Amsterdamse school waar een dag lang louter mannen voor de klas stonden en met de kinderen stoeiden op het schoolplein. Dit om aandacht te vestigen op de m/v-disbalans in het basisonderwijs: 86 procent van de onderwijzers is tegenwoordig een juf. Laat ik meteen verklappen wat de laatste zin van de reportage was, om de sfeer van het item te schetsen: "Morgen is het weer gedaan met de pret en moeten de kinderen gewoon weer voetballen tegen de juffen."

Even hoopte ik nog dat het allemaal niet al te serieus bedoeld was. Neem ook dat spandoek dat aan de vermannelijkte school hing, met in grote letters de leus 'over-meestert'. Moest dat niet 'over-meesterd' zijn, of was het een geintje? Je moet er toch niet aan denken dat het een ordinaire spelfout was.

Enfin: natuurlijk begrijp ik het pleidooi om meer mannen voor de klas te krijgen. Alleen al omdat het basisonderwijs op een tekort van tienduizend onderwijskrachten afstevent lijkt alle hulp me welkom.

Maar moet het vak van meester nou gepromoot worden door de juffen af te branden? Want dat is wat er gebeurde in dit item. Zo zei meester Mathijs: 'Ik denk dat meesters meer los durven laten en dat het meer ontspannen is in de klas'. En meester Edwin: "De juf is van de knuffel, de meester van de klap. Jongens kunnen alles leren van een juf, behalve hoe ze man moeten worden. Daar hebben ze echt een meester voor nodig.

Ik ben er niet zeker van of de meesters achteraf zelf blij zijn met hoe zwartwit het allemaal klonk. Het kan best dat NOS-verslaggever Martijn Bink het testosterongehalte flink heeft aangewakkerd. Zo stond hij als participerend verslaggever tussen een opgewonden meute kindertjes met een voetbal en stelde: "Het is natuurlijk echt niet zo dat de meesters de hele dag alleen maar spelletjes doen, maar ze zijn nu eenmaal net iets meer van het bewegen dan juffen.

Bink ondervroeg ook die kinderen zelf over de grote voordelen van de mannelijke onderwijzer. Jongetjes zeiden: 'Meesters voetballen mee in de pauze en maken grappen'. En: 'De juf is gevoeliger'. Of de meisjes het daarmee eens waren, wilde Bink weten. 'Jaaaa', joelden ze.

En zo ademde het hele item een sfeer uit van 'meesters zijn leuk en stoer, met juffen is het maar behelpen'

Onder het kijken zag ik dat vriendin Sandrine van Eerde - montessori-juf in Amsterdam - online was en ik bliepte: 'Zie je dit?' Ze schreef: 'Ik wind me zeer op over dit seksistische gewauwel, er zit veel onrechtvaardigs in. Alsof alle juffen tuttebellen zijn. En dan die man van de NOS die zo ergerlijk 'leuk meedoet'. Om moedeloos van te worden. Soms vraag ik me af: waar doe ik het allemaal voor?

Mijn arme lieve hardwerkende vriendin. Ze is al lange tijd van plan te gaan twitteren over de misstanden in het onderwijs en de zwaarte van haar vak, maar twijfelt nog over de hashtag. Vorige week dacht ze aan iets als #jufisboos, maar woensdagavond besloot ze haar bericht aan mij met #jufontploft. Helemaal goed gespeld.


     <<<later                                                                            eerder>>>