Slechte lijven, goede sporters

21-11-2016

Liep ik onverwacht tegen Michael van Gerwen aan in de supermarkt, dan vond ik het waarschijnlijk vreemd dat hij mijn gezicht niet net zo goed kent als ik het zijne. Hoeveel uur heb ik al niet gekeken naar dat bijzondere, bolle kale hoofd van de beste darter van de wereld? Of naar het ingespannen gezicht van Raymond van Barneveld? Het heeft iets hypnotiserends, staren naar de geconcentreerde blik waarmee die eindeloze stroom pijltjes naar het dartbord wordt gegooid.

RTL 7 zond de afgelopen dagen de 'Grand Slam of Darts' uit, het zoveelste toernooi dit jaar. Het darten riskeert dezelfde erosie als het schaatsen: bestonden er vroeger maar een paar wedstrijden, nu is om de haverklap een titelstrijd op tv. De concurrerende dartbonden PDC en BDO melken de mogelijkheden om hun spelers in actie te laten komen volledig uit.
Maar mij verveelt het niet.

Ik moet dan ook gniffelen om dat motto van RTL 7: 'Meer voor mannen'. De zender mikt alleen op het sterke geslacht en adviseert mannen om met bier, bitterballen en hompen kaas binnen handbereik de sportende medeman gade te slaan. Echt stoer, ja.
Ik trek me er met mijn kopje thee maar niets van aan. De adverteerders blijkbaar ook niet, want in de reclameblokken tussendoor komen gewoon spotjes voor Pampers en Ariel voorbij.

Favoriet blijven de confrontaties van onze Nederlanders met de sluwe vos Phil Taylor, al sinds 1990 aan de top. Of met Gary Anderson, de sympathieke en ongelooflijk trefzekere Schot. Als licht chaotische multitasker zie ik jaloers hoe die mannen 'in the flow' kunnen raken en dan nog maar één ding doen: die pijl in dat onmogelijk kleine vakje krijgen. En dan dat snelle rekenen. Ik ben jaloers op hun brein.

Nu schijnt dat vaak niet zonder alcohol te kunnen. Drinken op het podium mag al jaren niet meer, maar veel darters gaan voor de wedstrijd aan de drank. Om het trillen van de hand tegen te gaan en om de herrie van het publiek te kunnen vergeten. Van Barneveld slaat vooraf wel vier of vijf glazen naar binnen. Een jongere sporter als Jelle Klaasen drinkt juist helemaal niets en zou willen dat alcohol op de dopinglijst komt voor darters.

That'll be the day. Vooralsnog is het imago van kroegsport hardnekkig en eind deze maand blijkt dat misschien weer bij de bekendmaking van de kandidaten voor de titel 'Sportman van het Jaar'. Velen vinden het schande dat Michael van Gerwen nog nooit is genomineerd, terwijl hij al jarenlang acht uur per dag traint, nummer 1 van de wereld is en alle titels wint die er te winnen zijn. Het speelt toch niet mee dat darten geen NOS-sport is? Of snappen de juryleden die buikige lijven niet?

Ik hoop dat Van Gerwen wordt genomineerd. Want zoals RTL-dartcommentator Jacques Nieuwlaat het zegt: "Het gaat om de verkiezing van de sportman van het jaar en niet om die van de atleet van het jaar."

<<<nieuwer                                                                                    eerder>>>