Van kleuteren naar polderen

08-03-2017

Ruziën, vriendjes worden, uitsluiten, overtuigen, delen, vastlopen in welles-nietes, als eerste over de brug komen, alternatieven bieden, coalities aangaan, slaan om je doel te bereiken, liegen als dat helpt. Heb ik het over de politieke debatten? Nee, dit gaat over de dagelijkse praktijk in het leven van de kleuter.
En inderdaad: wat scheelt het?

Uitstekende timing van de EO dus om precies in deze periode van politieke strijd 'Het geheime leven van 4-jarigen' uit te zenden. De heerlijke serie volgt wat er gebeurt wanneer acht kleuters - die elkaar nog niet kenden - een dag samen zijn in een klaslokaal en tuin vol speelgoed. Twee meekijkende gedragswetenschappers schetsen het belang: zoals je reageert als kleuter, zo reageer je als volwassene. Al zitten er nog geen 1500 dagen tussen je geboorte en je vierde verjaardag, in deze korte tijd worden we voor altijd gevormd.

Dus zien we door alle vertederende beelden heen de toekomst zich aftekenen. Zoals wanneer Aron en Amin de marshmallowtest ondergaan: de juf geeft beide jongetjes een marshmallow en belooft een tweede wanneer bij haar terugkomst - ze moet even weg - die eerste marshmallow nog niet is opgegeten. Een oefening in beheersing en vooruitdenken. Enfin, juf is de deur nog niet uit of Amin begint lekker te snoepen terwijl Aron dapper standhoudt. Wat als een van deze gastjes over veertig jaar de AOW-pot beheert? Stel, we zagen hier Henkje en Lodewijkje 2.0?
Misschien moeten we alle kleuters vanaf nu aan deze test onderwerpen en de filmbeelden bewaren in het nationaal archief. Dan weten we later wiens langetermijnbeleid we kunnen geloven.

Een ander mooi moment: de kinderen moeten zich opsplitsen in team 'slim' en team 'sterk'. Alleen Rivka en Megan kiezen voor 'slim'. De andere zes kleuters zijn liever 'sterk' en willen niet van team veranderen. Rivka verzint een list: waarom doen we niet gewoon de jongens tegen de meisjes? Dat werkt en twee teams van vier kleuters zijn een feit. Ze gaan touwtrekken. De meisjes winnen. Niet een, maar twee keer! Girlpower! De mokkende Aron verzint na afloop het excuus: 'De meisjes hebben gewonnen omdat wij jongens ze hebben láten winnen'. Net vier jaar oud oud en nu al meester in 'alternative facts'. Als ik het Witte Huis was nam ik alvast een optie op het knaapje.

Vorige week maandag zaten er tussen de acht kindertjes te veel leiderstypes en kwam van gestructureerd overleggen niets terecht. Zo'n beetje als het RTL-Carrédebat dus. Intrigerend was dat Lavelle, een rustig meisje dat zich eerst zeer bescheiden opstelde, uiteindelijk als beste teamleider uit de bus kwam. Ze was op haar eigen rustige wijze alle praatjesmakers de baas. Een type dat ik nog niet echt heb weten te ontwaren tussen onze lijsttrekkers.

Dan nog even iets heel anders, namelijk een leestip: heeft u 'Himmlers hersens heten Heydrich' van de Franse schrijver Laurent Binet gelezen? Zo niet, nu doen! Opdat u straks een beetje mee kunt praten: de VPRO start in april met een serie over deze fascinerende bestseller. Ik heb net aflevering 1 al kunnen bekijken en die deed bepaald niet onder voor de geschreven versie.
U begrijpt, ook als vierjarige deelde ik al graag mijn speelgoed.

  <<<later                                                                                                eerder>>>